Ruský plyn cez plynovod Jamal stále neprúdi na západ

02.11.2021 Celý región

Moskva 2. novembra (TASR) - Plynovod Jamal, ktorý vedie z Ruska cez Poľsko do Nemecka, naďalej pracuje v reverznom móde. To znamená, že plyn prúdi zo západu na východ. Ukázali to v utorok údaje nemeckého prevádzkovateľa plynovodnej siete Gascade.

Dodávky smerujúce k nemeckému terminálu Mallnow, ktorý leží v blízkosti hraníc s Poľskom, sa zastavili v sobotu (30. 10.) a zatiaľ sa podľa údajov Gascade neobnovili. Plynovod pracuje v reverznom móde a očakáva sa, že dodávky budú prúdiť opačným smerom minimálne do stredy (3. 11.).

Poľský operátor plynovodnej siete Gaz-System v pondelok (1. 11.) uviedol, že plyn z plynovodu Jamal prúdi do Poľska cez dva body Kondratki a Mallnow, a že aktuálne "nie je požiadavka na tranzite plynu smerom do Nemecka".

Podľa štátom kontrolovanej poľskej plynárenskej spoločnosti PGNiG Poľsko dostáva z Ruska plyn v objeme, ktorý je v súlade s jeho kontraktom.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci sa na holandskej burze v pondelok posilnil o 11 % a dostal sa až na 74 eur za megawatthodinu (MWh). Dôvodom bol práve reverzný tok plynu cez Jamal, ktorý trh prekvapil. Neskôr cena kontraktu klesla na 68,15 eura za MWh.
 

Vyberte región

mark